Toegangscontrole

Een toegangscontrole systeem biedt bedrijven het gemak om sleutels (mechanisch toegangscontrole systeem) of pasjes (elektronisch toegangscontrole systeem) te geven aan medewerkers voor specifieke, vooraf bepaalde, toegangsdeuren. Een toegangscontrole systeem kan zowel met alleen sleutels, alleen elektronische sloten of een combinatie van beide gemaakt worden. 

Toegangscontrole met sleutels

Een sluitplan is een overzicht met wie tot welke deur toegang heeft. In een sluitplan is er meestal een hoofdsleutel die toegang tot alle deuren heeft. Daarnaast zijn er gebruikerssleutels die toegang tot specifieke deuren hebben. Wie waar toegang tot heeft staat in een sluitplan beschreven. Een toegangscontrole systeem met sleutels wordt soms ook gecombineerd met een smartlock. Een voorbeeld hiervan is een appartementencomplex waarbij de centrale ingang voorzien is van een elektronisch slot (smart lock) en elke bewoner zijn eigen sleutels heeft voor zijn eigen voordeur of kamer. De verhuurder beschikt over een hoofdsleutel die toegang tot alle ruimtes heeft.

Toegangscontrole met elektronische sloten

Een sluitplan met elektronische sloten kan in sommige gevallen erg handig zijn. Bij de toegangscontrole bepaal je niet wie en waar, maar ook wanneer iemand naar binnen mag. Zo kan het zijn dat een schoonmaker bijvoorbeeld alleen toegang heeft op bepaalde tijden. Daarnaast zijn tags (pasjes) en smartphone gebruikers in te programmeren en uit te programmeren. Is iemand niet meer werkzaam binnen het bedrijf, dan wordt de toegang ontzegd. Verliest iemand een pasje dan kan het pasje eenvoudig gedeactiveerd worden.

Afhankelijk van het doel van de toegangscontrole kan er gekozen worden voor alleen sleutels, alleen elektronische sloten of een combinatie daarvan.

Door Redactie